Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Programy długo ładują się po zalogowaniu

qiuas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Denerwuje mnie od dłuższego czasu uruchamianie windowsa 7.

Bootuje się bardzo szybko bo mam SSD ale po zalogowaniu programy bardzo wolno startują... dopiero po minucie pokazuje się steam, origin i załącza się internet (po uruchomieniu ikonka pokazuje ładowanie, a powienien być po kilku sekundach załadowany).

Ktoś ma jakiś pomysł? Komputer kupiony całkiem niedawno max. miesiąc temu.

Na moje oko to powinien się uruchamiać maksymalnie kilkanaście sekund a nie po minucie/dwóch...

Rozdam +++

Opublikowano

Witam.

Bootuje się bardzo szybko bo mam SSD ale po zalogowaniu programy bardzo wolno startują... dopiero po minucie pokazuje się steam, origin i załącza się internet (po uruchomieniu ikonka pokazuje ładowanie, a powienien być po kilku sekundach załadowany).

Na moje oko to powinien się uruchamiać maksymalnie kilkanaście sekund a nie po minucie/dwóch...

Rozdam +++

A po starcie nie masz zapchanej pamięci ram albo procesora ? I podaj dokładną specyfikację sprzętu.

Opublikowano

Witam.

Rozdam +++

A po starcie nie masz zapchanej pamięci ram albo procesora ? I podaj dokładną specyfikację sprzętu.

Specyfikacja:

i5 6600K (4,4GHz),

R9 390,

8GB RAM HyperX

MSI Z170A-G43 Plus

CX 650M

A co do pamięci i procka to zaraz sprawdzę i dam edytuj.

Po uruchomieniu zużycie procesora jest na poziomie 0-5% (5% wskakuje tylko raz na jakiś czas, a tak to ciągle 0%), RAM 1,4-1,7GB.

Po minucie gdy programy zwykle się zaczynają uruchamiać zużycie procesora wskakuje z 0% na 50-100%, a RAM z ~1,5GB na 3GB.

Dam screen jak to wygląda: http://imgur.com/a/9enDh

Dodam, że ikonki i wszystko jest na miejscu, myszka nie zacina tylko nie da się wejść w żaden folder bo PC zachowuje się jak zlaggowany i dopiero gdy po minucie programy się załadują to da się wchodzić do folderów, uruchomić grę itd.

Opublikowano

Jak masz napchane syfu w autostarcie to tak jest. Wywal z autostartu to co jest zbędne i powinno być po problemie.

Jedyne programy które mam to origin, msi afterburner, steam i sterowniki... 

Na takim sprzęcie raczej nie powinno to się ładować minuty... do tego na SSD mam tylko windows, sterowniki i najbardziej niezbędne programy. Na HDD tylko kilka gier. Na początku problemem było ładowanie się internetu przez minutę. Wszystko się uruchamiało szybko tylko internet miał ikonkę ładowania... Teraz wszystko długo się ładuje... Dodam, że po minucie po starcie wszystko zostaje błyskawicznie załadowane bez przycięcia. Wszystkie programy natychmiastowo się ładują razem z internetem. Mogę nawet w tym czasie odpalić 10 innych i wszystkie równie szybko się załadują... problem tkwi w tym, że przez tą minutę wszystko jakby freezuje...

Edit: Zanim pojawia się pytania czy nie mam wirusów... nie mam. Wszystko na bieżąco skanowane av i malwarebytes. Wyczyściłem też wczoraj wszystko ccleanerem.

Edit2: Specjalnie dla testu odłączyłem HDD... wszystko dalej ładuje się długo i te wi-fi... przez pół minuty jest ikonka "ładowania"... jak pojawi się, że połączono to wszystkie programy natychmiast się ładują... nie wiem czy to powiązane ale warto dodać.

Opublikowano

Problem rozwiązany.

Tak jak myślałem nikt tutaj nie pomógł...

Dla potomności zostawiam co mi pomogło:

start> (pole wyszukaj) services.msc> połączenia sieciowe> ręczny> automatycznie.

Po zrobieniu tego system ładuje się w przeciągu 3/4 sekund. Po 4 sekundach już mogę spokojnie uruchomić chrome i wpisać co chcę. Steam, origin i inne programy uruchamiają się w przeciągu 3/4 sekund również. Nic teraz na starcie nie lagguje.

Mam nadzieję, że komuś kto wyszuka ten temat w przyszłości owe rozwiązanie się przyda.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Temat do zamknięcia---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...